فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • طیبه مرادی نسب، نرگس ارسلانی*، فرحناز محمدی شاهبلاغی، شمعانه محمدی، مهدی نوروزی صفحات 1-8
    مقدمه

    زخم فشاری (pu) به عنوان یکی از عوارض جدی بستری شدن در مراکز مراقبت سلامت موجب افزایش بار مراقب، افزایش ابتلا و مرگ و میر بیماران، افزایش دفعات و مدت بستری شدن، کاهش کیفیت، تحمیل هزینه های هنگفت به سیستم سلامت زندگی و استقلال عملکردی و افزایش درد و رنج بیماران می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان دانش و نگرش پیشگیری از زخم فشاری دراعضای تیم توانبخشی در بیمارستان توانبخشی رفیده انجام شده است.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که به روش توصیفی - در سال 1400 در بیمارستان توانبخشی رفیده تهران، ایران انجام شد. اطلاعات جمعیت شناختی مربوط به  107 نفر از  اعضای تیم توانبخشی شاغل در بیمارستان توانبخشی رفیده به روش تمام شماری در طی بازه زمانی 8 هفته و به وسیله تست دانش پیشگیری از زخم فشاری پایپر (PPUKT) و ابزار نگرش پیشگیری از زخم فشاری بیک من APUP جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده در نرم افزار spssنسخه 28  با استفاده از آزمون های کای اسکور و تی مستقل در سطح معناداری 0.05 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    اکثریت اعضای تیم توانبخشی زن (78.5 درصد) ، سن بیشتر از 30 سال (52.3درصد)، دارای مدرک کارشناسی (51.4 درصد)، سابقه کار بالینی بالای 5 سال (66.4درصد)، عدم داشتن سابقه شرکت در دوره های آموزشی زخم فشاری (٪70) بود. میانگین نمره دانش اعضای تیم ضعیف (56.71) و نگرش اعضای تیم مطلوب (76.04) بود. یافته ها نشان داد که بین دانش و نگرش اعضای تیم توانبخشی با جنسیت، سن، سطح تحصیلات و سابقه کار بالینی ارتباط معنادار وجود نداشت. در حالی که بین دانش و نگرش اعضای تیم توانبخشی با سابقه شرکت در دوره های اموزشی زخم فشاری ارتباط معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر  اعضای تیم توانبخشی دارای دانش ضعیف و نگرش مطلوب بودند. با توجه به دانش ضعیف اعضای تیم توانبخشی، توصیه می شود برنامه ریزی آموزشی و کارگاه های عملی در مورد پیشگیری از زخم فشاری برای ارتقای سطح دانش اعضای تیم به صورت پیوسته موردنظر مدیران پرستاری و حوزه توانبخشی قرارگیرد.

    کلیدواژگان: زخم فشاری، دانش، نگرش، تیم توانبخشی
  • فرزاد آصفی فر، الهه ایوبی، کاظم جعفری، مجتبی سلم آبادی* صفحات 9-18
    مقدمه

    شناسایی و هدف قرار دادن عوامل پیش بینی کننده اضطراب ویروس کرونا می تواند در مدیریت سلامت موثر باشد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین نقش میانجی تحمل پریشانی در رابطه هوش اخلاقی با اضطراب کرونا در دانشجویان بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود که به روش تحلیل مسیر انجام شد، از جامعه آماری که شامل تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر بیرجند در سال تحصیلی 1400-1399 (سه ماه آخر سال 1399) بودند، 260 نفربر اساس جدول کریسی و مورگان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت آنلاین به پرسش نامه های هوش اخلاقی لنیک و کیل (2007)، تحمل پریشانی سیمون و گاهر (2005) و اضطراب کرونا علی پور و همکاران (2020) پاسخ دادند. مدل پژوهش و روابط بین متغیرها با استفاده از میانگین، انحراف معیار، آزمون همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و نرم افزار Amos تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مولفه های هوش اخلاقی اثر مثبت و مستقیم بر تحمل پریشانی، تحمل پریشانی اثر مستقیم و منفی بر اضطراب کرونا و مولفه های هوش اخلاقی هم به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری تحمل پریشانی بر اضطراب کرونا تاثیر منفی داشتند (0/01>P). درمجموع مدل پژوهش برازش داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، تمرکز بر نوع مولفه های هوش اخلاقی و تحمل پریشانی، می تواند اثر مهمی در اضطراب کرونا دانشجویان داشته باشد. پیشنهاد می شود مداخلات درمانی مبتنی بر هوش اخلاقی و تحمل پریشانی، در درمان اضطراب کرونا موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، تحمل پریشانی، اضطراب کرونا، دانشجویان
  • مریم محمدی نعیما، الهه آزادیان*، مهدی مجلسی صفحات 19-29
    مقدمه

    فشارهای غیرطبیعی در طول فعالیت های روزانه، از جمله راه رفتن، به عنوان یک عامل خطر در انحطاط مفصل زانو در افراد قطع عضو از ناحیه زانو شناخته شده است. هدف این پژوهش تحلیل نیروی عکس العمل زمین (GRF) و آنتروپی نمونه در افراد قطع عضو زیر زانو بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی بود و در آن 20 فرد قطع عضو زیر زانو از پای راست (گروه TT) و 20 فرد بدون قطع عضو (گروه کنترل) شرکت داشتند. برای ارزیابی نیروی عکس العمل  زمین حین گام برداری از سیستم تحلیل حرکتی VICON استفاده شد. از دو روش خطی و غیرخطی برای تحلیل داده های GRF استفاده گردید. آنتروپی نمونه به عنوان روش تحلیل غیرخطی انتخاب شد. برای مقایسه بین گروهی در مولفه های GFR از آزمون آماری ANOVA و برای بررسی اختلاف بین پاها در گروه TT از آزمون T-test وابسته استفاده گردید. تمامی مراحل آماری توسط نرم افزار SPSS با 0/05>p انجام گردید.

    یافته ها

    مقدار نیروی GRF در گروه کنترل به طور معنی داری در مولفه های عمودی (اوج اول و سوم) و قدامی-خلفی بیشتر و در اوج دوم مولفه عمودی کمتر از گروه TT بود (0/05>p). همچنین مقدار آنتروپی در تمام مولفه های GRF و در هر دو پای گروه TT به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج، مقدار نیروی وارده بر مفاصل گروه TT توزیع متقارنی بین دو پا ندارند، بنابراین احتمال ایجاد استیوآرتریت در مفصل پای سالم، بیشتر خواهند بود. کاهش مقدار آنتروپی نشانه عدم وجود افت و خیز طبیعی در GRF می باشد، که نشان دهنده انطباق و هماهنگی کمتر مفاصل پایین تنه در حین گام برداری است.

    کلیدواژگان: انتروپی نمونه، متغیرهای خطی و غیرخطی، قطع عضو زیر زانو
  • شیرین امینی، مژگان مردانی راد*، علی اکبر خسروی بابادی، کامبیز پوشنه صفحات 30-38
    مقدمه

    توجه به عوامل مختلف موثر در رضایت زناشویی در پیوند زناشویی ضروری است؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف تبیین نقش پرخاشگری پنهان ارتباطی و تنظیم شناختی هیجان در پیش بینی رضایت زناشویی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه پنج شهر تهران در سال 1401 بودند که 150 نفر واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند؛ و به پرسش نامه پرخاشگری پنهان ارتباطی نلسون و کارول،  تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج  و مقیاس رضایت زناشویی فورز و اولسون  پاسخ دادند. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین کناره گیری عاطفی (0/01>p، 0/191-=r)، خراب کردن وجهه اجتماعی (0/001>p، 0/437-=r) و تنظیم شناختی هیجان منفی (0/01>p، 0/266-=r) با رضایت زناشویی منفی، اما همبستگی بین تنظیم شناختی هیجان مثبت (0/01>p، 0/168=r) با رضایت زناشویی مثبت بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که با کاهش پرخاشگری پنهان ارتباطی و بهبود تنظیم شناختی هیجان، میزان رضایت زناشویی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: پرخاشگری پنهان ارتباطی، تنظیم شناختی هیجان، رضایت زناشویی
  • علی اسماعیلی، سید اسماعیل حسینی نژاد*، امیرعلی جعفرنژادگرو صفحات 39-51
    مقدمه

    یکی از بهترین مداخلات در زمینه کاهش آسیب و بهبود عملکرد دویدن کفش است. با وجود این، نتایج پژوهش ها نشان می دهند حصول نتیجه مطلوب در اثر استفاده از کفش منوط به توجه به سایر عوامل اثرگذار مانند ساختار پا است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر متقابل افت ناوی و پوشش پا بر نیروهای تماسی مفاصل اندام تحتانی حین دویدن اجرا شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی و کاربردی است. 47 آزمودنی مرد (12 نفر دارای افت ناوی زیاد، سن: 3/34±23/08  18 نفر افت ناوی کم، سن: 1/96±22/88 و 17 نفر افت ناوی معمولی، سن: 1/5±21/4) به شکل در دسترس انتخاب و براساس شاخص افت ناوی در سه گروه افت زیاد، کم و معمولی گروه‍بندی شدند. شرکت کنندگان با سرعت سه متر بر ثانیه با سه نوع پوشش پای برهنه (BF)، کفش مینیمال (MF) و کفش رایج (CF) دویدند و داده های کینتیکی و کینماتیکی آن ها جمع‍آوری گردید. نیروی فشاری و برشی به ترتیب از طریق برآیند نیروهای عمود و موازی عمل کننده بر سطح مفصل محاسبه گردید. به منظور مقایسه آماری از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر دو طرفه (پوشش پا و افت ناوی) و تست تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS با سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مقدار افت ناوی و پوشش پا تاثیر متقابلی بر نیروی فشاری زانو دارند (0/049=p). به‍طوری که گروه افت معمولی در شرایط BF و CF به ترتیب 11/07% (0/029=p) و 63/15% (0/002=p) نیروی فشاری کمتری نسبت به MF داشتند. گروه دارای افت کم در حالت BF به ترتیب 16/28% و 2712% نیروی فشاری کمتری نسبت به MF (0/002=p) و CF (0/009=p) نشان دادند. نیروی فشاری زانو در MF 11/65% بیشتر از BF (0/001>p) و 8/18% بیشتر از CF (0/001>p) بود. نیروی فشاری مچ پا در دویدن CF 22/49% بیشتر از BF و 15/99% بیشتر از MF بود. نیروی برشی مچ پا در دویدن BF 42/86% (0/001>p) و در شرایط MF 38/98% (0/001>p) بیشتر از CF بود.

    نتیجه‍ گیری:

     افت ناوی در تعامل با پوشش پا می تواند بر نیروی فشاری زانو تاثیر گذار باشد. اما افت ناوی به تنهایی تاثیری بر نیروهای تماسی مچ پا و زانو نداشت. در مقابل، پوشش پا عامل تاثیرگذاری بر نیروهای وارد بر اندام تحتانی می باشد و احتمالا نقش مهمی در آسیب های اندام تحتانی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: پا برهنه، کفش نایکی، دویدن مینیمال، نیروی برشی، نیروی فشاری
  • کاظم بلندنظر، سعید تیموری*، علیرضا رجایی، حمید نجات صفحات 52-67
    مقدمه

    معتادان متجاهر دارای مشکلاتی به ویژه در زمینه خودکنترلی، تنظیم هیجانی و تحمل آشفتگی هستند. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین تاثیر رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی بر خودکنترلی، تنظیم هیجانی و تحمل آشفتگی معتادان متجاهر بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش معتادان متجاهر شهر مشهد در سال 1399 بودند. از میان اعضای جامعه تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و با روش تصادفی ساده با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی گمارده شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای با روش رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی آموزش دید و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده ها با فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه خودکنترلی، مقیاس تنظیم هیجانی و مقیاس تحمل آشفتگی گردآوری و با آزمون های کای اسکویر و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و گواه از نظر سطح تحصیلات و دامنه سنی تفاوت معنی داری نداشتند (0/05>p). همچنین، رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی باعث افزایش خودکنترلی (0/001, P<125/86=F) و تحمل آشفتگی (0/001, P<151/48=F) و کاهش دشواری تنظیم هیجانی (0/001, P<21/68=F) معتادان متجاهر شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی بر افزایش خودکنترلی و تحمل آشفتگی و کاهش دشواری تنظیم هیجانی معتادان متجاهر بود. بنابراین، مشاوران و درمانگران می توانند از روش رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روانشناختی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، خودکنترلی، تنظیم هیجانی، تحمل آشفتگی، معتادان متجاهر
  • افروز پورفهیمی، علی خانه کشی*، علیرضا همایونی صفحات 63-74
    مقدمه

    تصویر بدنی یکی از ابعاد مهم سلامت روان افراد می باشد و کسانی که دچار قطع عضو می شوند با مشکلات متعددی در رابطه با نگرانی از تصویر بدن روبرو می گردند. لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین روابط ساختاری ذهن آگاهی با نگرانی از تصویر بدن در افراد با قطع عضو با نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را افراد دچارقطع عضومراجعه کننده به مرکز جامع توانبخشی جمعیت هلال احمر تهران در سال 1401تشکیل دادند و تعداد 260 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن لیتلتون وپرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی بایر وپرسشنامه مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با کمک نرم افزارهای SPSS18 و  AMOS23 و آزمون معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل پژوهش دارای برازش است و مدل علی رابطه بین ذهن آگاهی، حمایت اجتماعی ادراک شده و نگرانی از تصویر بدن در افراد دارای قطع عضو تایید شد. همچنین ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده بر نگرانی ازتصویر بدن تاثیر مستقیم دارند و نیز ذهن آگاهی از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده بر نگرانی از تصویر بدنی تاثیر غیر مستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از اهمیت نقش ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده بر نگرانی از تصویر بدن افراد دارای قطع عضو می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده اجرای برنامه هایی به منظور بهبود ذهن آگاهی و حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد دارای قطع عضو می تواند منجر به کاهش نگرانی از تصویر بدن در آنان شود.

    کلیدواژگان: قطع عضو، ذهن آگاهی، نگرانی ازتصویر بدن، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • افسانه حاجی قدیرزاده، افسانه طاهری*، نرگس باباخانی صفحات 75-87
    مقدمه

    شناخت نیازها و وضعیت سلامت سالمندان از مسایل مهم جامعه است و برای توانمندسازی و بهبود شرایطشان باید راهکارهای نوین درمانی، بازتوانی و مداخله های اثربخش موردپژوهش قرار گیرد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت بر رفتارهای خودمراقبتی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل با پیگیری  سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف شهر تهران بود که به پایگاه های سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1400 مراجعه کرده بودند و از بین آنها نمونه ای 42 سالمند بر مبنای ملاک های ورود به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت  و یک گروه کنترل جایگزین شدند. بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت هر یک طی 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه های آزمایش اجرا شد و گروه کنترل بدون هیچ آموزشی دریافت نکرد. ابزار پژوهش پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی (یونسی بروجنی و همکاران،1399) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط در نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازتوانی شناختی و درمان مبتنی بر شفقت بر خودمراقبتی معنوی، خود مراقبتی اجتماعی، خود مراقبتی جسمانی و خودمراقبتی در حین بیماری موثر بود (0/05>P). تاثیر درمان مبتنی بر بازتوانی شناختی در خود مراقبتی جسمی بیشتر از گروه درمان مبتنی برشفقت بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش می توان از بسته های آموزشی این پژوهش در آسایشگاه ها و سراهای سالمندان برای ارتقای سطح خود مراقبتی سالمندان بهره برد.

    کلیدواژگان: رفتارهای خودمراقبتی، بازتوانی شناختی، درمان مبتنی بر شفقت، سالمندان
  • مریم عبداللهی، شهاب الدین باقری*، صدرالدین شجاع الدین، منصوره طاهری نیا صفحات 88-98
    مقدمه

    اختلال خواب و اضطراب از مهمترین مشکلات افراد مبتلا به کارسینوم است. هدف مطالعه حاضر بررسی تعیین تاثیر  تکنیک ذهن-بدن و تمرین بر اختلالات خواب و اضطراب بیماران مبتلا به کارسینوم می باشد.

    روش کار

    30 بیمار داوطلب مبتلا به سرطان (24 زن، 6 مرد) به طور تصادفی به دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) تقسیم شدند. این مطالعه شبه آزمایشی بود و در سال 1400 در اصفهان انجام شد. اختلال خواب با پرسشنامه پیتزبورگ و اضطراب با پرسشنامه بک ارزیابی شد. اندازه گیری متغیرها قبل، 3 و 12 هفته بعد از مداخله ثبت شد. گروه آزمایش در یک برنامه ترکیبی تکنیک ذهن- بدن و تمرین در طول سه ماه شرکت کردند. اختلال خواب با استفاده از پرسشنامه پیتزبورگ و اضطراب با استفاده از پرسشنامه بک ارزیابی شد.

    یافته ها

    اثر اصلی برنامه ورزشی بر متغیرهای اختلالات خواب معنی دار بود (0/01<p). همچنین اثرات اصلی مربوط به تکرار و اثر تعاملی تکرار درگروه معنی دار بود (0/01<p). علاوه بر آن اثر اصلی برنامه تمرینی بر اضطراب معنی دار بود (0/01<p). همچنین اثرات اصلی مربوط به تکرار و اثر تعاملی تکرار در گروه معنی دار بود (0/01<p).

    نتیجه گیری

    برنامه ترکیبی شامل تمرین و تکنیک ذهن- بدن سبب بهبود علایم اختلال خواب و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان کارسینوم شد.

    کلیدواژگان: تکنیک ذهن-بدن، اختلال خواب، اضطراب، تمرین
  • رحیم بگلر، نسترن منصوریه* صفحات 99-107
    مقدمه

    سالمندی فرایندی است که در آن تغییرات فیزیولوژیک و روانشناختی به خصوص تغییرات شناختی مشاهده می شود. هدف پژوهش حاضرتعیین اثر بخشی نوروفیدبک بر باند فرکانسی آلفا و باند فرکانسی بتا در نقاط (F3,F4) در سالمندان با اختلال شناختی خفیف بود.

    روش کار

    بدین منظور، در این تحقیق نیمه آزمایشی 30 نفر به عنوان نمونه در دسترس از جامعه آماری سالمندان  با اختلال شناختی خفیف  در سال 1400 شهر تبریز وارد پژوهش شدند و در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند، برنامه درمانی برای گروه آزمایش شامل 15 جلسه 20 دقیقه ای نوروفیدبک بود و سپس داده های جمع آوری شده گروه ازمایش وگروه کنترل از نواحی F3,F4 و مقادیر آلفا و بتا با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکوا) تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که نوروفیدبک در باندهای فرکانسی آلفا و بتا با علایم اختلال شناختی خفیف تاثیر مثبتی دارد (p<0.005). با در نظر گرفتن مجذور اتا، می توان گفت 50 درصد تغییرات ناشی از نوروفیدبک در باند الفا و40 درصد تغییرات ناشی از نوروفیدبک در باند بتا بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد نوروفیدبک منجر به تغییرات در امواج الفا و بتای مغزی در سالمندان  می شود.  نوروفیدبک میتواند به عنوان روش درمانی نوین جهت کمک به  تغییرات امواج مغزی در  سالمندان با اختلال شناختی خفیف استفاده شود.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اختلال شناختی خفیف، امواج فرکانسی آلفا، امواج فرکانسی بتا، سالمندان
  • فرزاد آصفی فر، حسن شمس اسفندآباد*، فاطمه شاطریان محمدی صفحات 108-116
    مقدمه

    توجه به عوامل مختلف موثر در سرخوردگی زناشویی در مشاوره و درمان زوجین دارای این اختلال ضروری است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تبیین نقش تنوع طلبی جنسی و هیجان خواهی در سرخوردگی زناشویی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان متاهل شهر تهران در سال 1400-1401 بودند که 300 نفر واجد شرایط به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند؛ و به صورت الکترونیکی به پرسش نامه تنوع طلبی جنسی عارف نظری و همکاران، هیجان خواهی آرنت و سرخوردگی زناشویی نیهویس و بارتل پاسخ دادند. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین تنوع طلبی جنسی (0/616=r) و هیجان خواهی (0/505=r) با سرخوردگی زناشویی ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (0/01>p). و تنوع طلبی جنسی و هیجان خواهی، 39/4 درصد از واریانس سرخوردگی زناشویی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که با افزایش تنوع طلبی جنسی و هیجان خواهی در مردان متاهل، میزان  سرخوردگی زناشویی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: تنوع طلبی جنسی، هیجان خواهی، سرخوردگی زناشویی
|
  • Tayebeh Moradinasab, Narges Arsalani*, Farahnaz Mohammad Shabalaghi, Shamaneh Mohammadi, Mehdi Noroozi Pages 1-8
    Introduction

    pressure ulcer (PU) as one of the serious complications of hospitalization in health care centers increases the caregiver burden, morbidity and mortality of patients, the frequency and duration of hospitalization, and reduces the quality of treatment, and imposes huge costs on health systems and increase the pain and suffering of patients. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the level of knowledge and attitude of pressure ulcer prevention among rehabilitation team members in Rafidah Rehabilitation Hospital.

    Methods

    This research was a cross-sectional study that was conducted in 2022 in Rofeydeh Rehabilitation Hospital, Tehran, Iran. Demographic information of 107 members of the rehabilitation team working in Rafidah Rehabilitation Hospital using the full count method during a period of 8 weeks and using the Piper Pressure Ulcer Prevention Knowledge Test (PPUKT) and the Beckman Pressure Ulcer Prevention Attitude Tool (APUP) were gathered. The collected data were analyzed in Spss software version 28 using chi-score and independent t tests at a significance level of 0.05.

    Results and Findings

    The majority of the rehabilitation team members were women (78.5%), were over 30 years old (52.3%), and had a bachelor's degree (51.4%) and clinical work experience of more than 5 years (66.4%). and not having a history of participating in pressure ulcer training courses (70%). The average score of knowledge of team members was weak (56.71) and the attitude of team members was favorable (76.04). The findings showed that there was no significant relationship between the knowledge and attitude of rehabilitation team members with gender, age, education level and clinical work experience. While there was a significant relationship between the knowledge and attitude of the rehabilitation team members with the history of participating in pressure ulcer training courses.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, the rehabilitation team members had poor knowledge and favorable attitude. Considering the poor knowledge of the rehabilitation team members, it is recommended that the nursing and rehabilitation field administrators plan training and practical workshops on the prevention of pressure ulcers to improve the knowledge level of the team members.

    Keywords: pressure ulcer, knowledge, attitude, rehabilitation team
  • Farzad Asefi Far, Elaheh Ayoobi, Kazem Jafari, Mojtaba Salmabadi* Pages 9-18
    Introduction

    identifying and targeting factors predicting the anxiety of the corona virus can be effective in health management; therefore, the aim of the present study was to determine the mediating role of distress tolerance in the relationship between moral intelligence and covid-19 anxiety in students.

    Methods

    The current descriptive-correlational structural equation study was conducted using the path analysis method, from the statistical population that included all male students of Farhangian University of Shahid Bahonar Campus in Birjand in the academic year 2019-2020 (the last three months of 2019). Based on the Chrissy and Morgan table, 260 students were selected using available sampling method and responded online to the questionnaires of moral intelligence of Lenik and Keel (2007), distress tolerance of Simon and Gaher (2005) and anxiety of Corona Alipour et al. (2020). The research model and relationships between variables were analyzed using mean, standard deviation, Pearson correlation test and using SPSS version 22 and Amos software.

    Results

    The results showed that the components of moral intelligence had a positive and direct effect on distress tolerance, and distress tolerance in turn had a direct and negative effect on corona anxiety, and the components of moral intelligence had a negative effect on corona anxiety indirectly and through the mediation of distress tolerance (P<0.01) . In general, the research model was suitable.

    Conclusion

    According to the results of the research, focusing on the type of components of moral intelligence and distress tolerance can have an important effect on students' covid-19 anxiety. It is suggested that therapeutic interventions based on moral intelligence and distress tolerance should be considered in the treatment of Covid-19 anxiety.

    Keywords: Moral Intelligence, Distress Tolerance, Corona Anxiety, Students
  • Maryam Mohammadi Naeema, Elaheh Azadian*, Mahdi Majlesi Pages 19-29
    Introduction

    Abnormal pressure during daily activities, including walking, is known as a risk factor in knee joint degeneration in knee amputees. The aim of this research was to analyze ground reaction force (GRF) and sample entropy in below-the-knee amputees.

    Methods

    This study was a descriptive-cross-sectional type, and 20 people with below-knee amputations of the right leg (TT group) and 20 people without amputations (control group) participated. VICON motion analysis system was used to evaluate the ground reaction force during walking. Two linear and non-linear methods were used to analyze GRF data. Sample entropy was chosen as a nonlinear analysis method. ANOVA statistical test was used for inter-group comparison of GFR components and dependent t-test was used to check the difference between legs in TT group. All statistical steps were performed by SPSS software with p<0.05.

    Result

    The amount of GRF force in the control group was significantly higher in the vertical (first and third peak) and anterior-posterior components and lower in the second peak of the vertical component than in the TT group (p<0.05). Also, the entropy value in all GRF components and in both legs of the TT group was significantly lower than the control group (p<0.05).

    Conclusion

    According to the results, the amount of force exerted on the joints of the TT group is not symmetrically distributed between the two legs, so the probability of developing osteoarthritis in the healthy leg joint will be higher. The reduction of the entropy value is a sign of the absence of natural fluctuations in the GRF, which indicates less adaptation and coordination of the lower body joints during walking.

    Keywords: Sample entropy, Linear, non-linear variables, Below-knee amputees
  • Shirin Amini, Mojgan Mardani Rad*, AliAkbar Kosravi Babadi, Kambiz Poushneh Pages 30-38
    Introduction

    it is necessary to pay attention to the various factors affecting marital satisfaction in a marital bond; therefore, the present study was conducted with the aim of explaining the role of covert communicative aggression and cognitive regulation of emotion in predicting marital satisfaction.

    Methods

    The current research was descriptive-correlational. The research population included all married women who referred to counseling centers in the five cities of Tehran in 1401, and 150 qualified people were selected as the research sample using the purposeful sampling method; And then they responded to Nelson and Carroll's Covert Communication Aggression Questionnaire, Garnevsky's and Kriage's Cognitive Regulation of Emotion, and Foures' and Olson's Marital Satisfaction Scale. Data analysis was done with Pearson correlation test and multiple regression with the help of SPSS version 22 statistical software.

    Result

    The results showed a negative correlation between emotional withdrawal (p < 0.001, r = -0.191), ruining social image (p < 0.001, r = -0.437) and cognitive regulation of negative emotion (0.001). /0>p, r=0.266) exists with marital satisfaction. However, the correlation between cognitive regulation of positive emotion (p<0.01, r=0.168) and marital satisfaction was positive.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it can be concluded that by reducing communication hidden aggression and improving the cognitive regulation of emotions, the level of marital satisfaction increases.

    Keywords: Covert Relational Aggression, Cognitive Emotion Regulation, Marital Satisfaction
  • Ali Esmaeeli, Sayed Esmaeil Hosseininejad*, Amirali Jafarnezhadgero Pages 39-51
    Introduction

    One of the best interventions in the field of reducing injury and improving performance is running shoes. Despite this, the research results show that achieving the desired result due to using shoes depends on paying attention to other influencing factors such as foot structure. Therefore, the present study was carried out with the aim of investigating the mutual effect of navicular drop and foot cover on the contact forces of lower limb joints during running.

    Methods

    The present study is semi-experimental and applied. 47 male subjects (12 people with high navicular drop, age: 23.08±3.34, 18 people with low navicular drop, age: 22.88±1.96 and 17 people with normal navicular drop, age: 4.5±1.5 21). The participants ran at a speed of three meters per second with three types of barefoot (BF), minimal shoes (MF) and common shoes (CF) and their kinetic and kinematic data were collected. Compressive and shear forces were calculated respectively through the result of perpendicular and parallel forces acting on the surface of the joint. In order to make a statistical comparison, analysis of variance with two-way repeated measurement (foot cover and navicular drop) and Bonferroni's post hoc test were used in SPSS software with a significance level of 0.05.

    Results

    The results of the present study showed that the amount of navicular drop and foot cover have a mutual effect on the compressive force of the knee (p=0.049). So that the normal drop group had 11.07% (p=0.029) and 15.63% (p=0.002) lower compressive force than MF in BF and CF conditions, respectively. The group with low drop showed 16.28% and 12.27% less compressive force in BF mode than MF (p=0.002) and CF (p=0.009), respectively. Knee compression force in MF was 11.65% higher than BF (p<0.001) and 18.8% higher than CF (p<0.001). Ankle compressive force in CF running was 22.49% more than BF and 15.99% more than MF. Ankle shear force in BF running was 42.86% (p<0.001) and in MF conditions was 38.98% (p<0.001) than CF.

    Conclusion

    Navi drop in interaction with the foot cover can affect the compressive force of the knee. But alone, it had no effect on ankle and knee contact forces. On the other hand, foot covering is an influencing factor on the forces on the lower limb and probably plays an important role in lower limb injuries.

    Keywords: Barefoot, Nike, Minimal Running, Shear Force, Compressive Force
  • Kazem Bolandnazar, Saeed Teimory*, Alireza Rajaei, Hamid Nejat Pages 52-67
    Introduction

    Drug addicts have problems in the field of self-control, emotional regulation and disturbance tolerance. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of group dialectical behavior therapy on self-control, emotional regulation and disturbance tolerance of drug addicts.

    Methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The research population was drug addicts of Mashhad city in 2019. Among the members of the community, 30 people were selected as a sample with the purposeful sampling method and were assigned to two equal groups by the simple random method with the help of lottery. The experimental group received 12 sessions of 90 minutes with group dialectic behavior therapy and the control group remained on the waiting list for training. Data were collected with demographic information form, self-control questionnaire, emotional regulation scale and disturbance tolerance scale and were analyzed with chi-square tests and multivariate covariance analysis in SPSS version 23 software.

    Result

    The findings showed that there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of education level and age range (P>0.05). Group dialectic behavior therapy increased self-control (F=125.86, P<0.001) and disturbance tolerance (F=151.001, P<48) and decreased emotional regulation difficulty (P<68.001, P<0.001, F=21) drug addicts were exposed.

    Conclusion

    The results of this study showed the effect of group dialectical behavior therapy on increasing self-control and tolerance of disturbance and reducing the difficulty of emotional regulation of drug addicts. Therefore, counselors and therapists can use group dialectical behavior therapy along with other treatment methods to improve psychological characteristics.

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Self-Control, Emotional Regulation, Distress Tolerance, Notorious Addicts
  • Afrooz Pourfahimi, Ali Khaneh Keshi*, Alireza Homayouni Pages 63-74
    Introduction

    Body image is one of the important aspects of people's mental health, and those who suffer from amputation face many problems related to body image concerns. Therefore, the present study was conducted with the aim of developing the structural relationship between mindfulness and body image concern in amputees with the mediating role of perceived social support.

    Methods

    The current research was descriptive-correlation based on structural equation modeling. The statistical population of this research was amputees who referred to the comprehensive rehabilitation center of Red Crescent Society of Tehran in 1401, of which 260 people were selected by purposive sampling. To collect data, Littleton's body image concern questionnaire, Bauer's five-dimensional mindfulness questionnaire, and Zimmet's multidimensional scale of perceived social support were used. Data analysis was also done with the help of SPSS18 and AMOS23 software and structural equation test.

    Result

    The findings showed that the research model has a good fit and the causal model of the relationship between mindfulness, perceived social support and body image concern in people with amputations was confirmed. Also, mindfulness and perceived social support have a direct impact on body image concerns. In addition, mindfulness has an indirect effect on body image concern through perceived social support.

    Conclusion

    The results of the research indicate the importance of the role of mindfulness and perceived social support on body image concerns of people with amputations. According to the obtained results, implementing programs to improve mindfulness and perceived social support in people with amputations can lead to a reduction in their body image concerns.

    Keywords: Amputation, Mindfulness, Body Image Concern, Perceived Social Support
  • Afsaneh Hajigadirzadeh, Afsaneh Taheri*, Narges Babakhani Pages 75-87
    Introduction

    Recognizing the needs and health status of the elderly is one of the important issues of the society, and in order to empower and improve their conditions, new treatment solutions, rehabilitation and effective interventions should be researched. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive rehabilitation and compassion-based therapy on self-care behaviors of the elderly with mild cognitive impairment.

    Methods

    The present study was semi-experimental in terms of its purpose, application, and research method, with a pre-test, post-test design with a control group with a three-month follow-up. The statistical population included all elderly people with mild cognitive impairment in Tehran who had visited the health centers of Tehran University of Medical Sciences in 1400. Among them, 42 elderly people were selected based on the inclusion criteria and were randomly divided into two groups of cognitive rehabilitation and compassion-based therapy and a control group. Cognitive rehabilitation and compassion-based therapy were each implemented during 8 sessions of 90 minutes for the experimental groups, and the control group did not receive any training. The research tool was the self-care behavior questionnaire. Data were analyzed using mixed variance analysis in SPSS version 26 software.

    Result

    The results showed that cognitive rehabilitation and compassion-based therapy were effective on spiritual self-care, social self-care, physical self-care and self-care during illness (P<0.05). The effect of the treatment based on cognitive rehabilitation in physical self-care was more than the group of treatment based on compassion.

    Conclusion

    Based on the results of the research, the educational packages of this research can be used in nursing homes and nursing homes to improve the level of self-care of the elderly.

    Keywords: self-care behaviors, cognitive rehabilitation, compassion-based therapy, elderly
  • Maryam Abdollahi, Shahabeddin Bagheri*, Sadradin Shojaeddin, Mansureh Taherinia Pages 88-98
    Introduction

    Sleep disorder and anxiety are among the most important problems of people with carcinoma. The purpose of this study is to determine the effect of mind-body technique and exercise on sleep disorders and anxiety in patients with carcinoma.

    Methods

    30 volunteer patients with cancer (24 women, 6 men) were randomly divided into two control (15 people) and experimental (15 people) groups. This study was quasi-experimental and was conducted in 2021 in Isfahan. Sleep disorder was assessed with the Pittsburgh questionnaire and anxiety with the Beck questionnaire. Measurements of variables were recorded at before, 3 and 12 weeks after the intervention. The experimental group participated in a combined program of mind-body techniques and exercise during three months. Sleep disorder was assessed using the Pittsburgh questionnaire and anxiety was assessed using the Beck questionnaire.

    Results

    The main effect of the exercise program on the variables of sleep disorders was significant (P<0.001). Also, the main effects related to repetition and the interaction effect of repetition in the group were significant (P<0.001). In addition, the main effect of exercise program on anxiety was significant (P<0.001). Also, the main effects related to repetition and the interaction effect of repetition in the group were significant (P<0.001).

    Conclusion

    The combined program including exercise and mind-body technique improved the symptoms of sleep disorder and anxiety in patients with carcinoma cancer.

    Keywords: Mind-body Technique, Sleep disorders, Anxiety, Exercise
  • RAHIM Beglar, Nastaran Mansoureiyeh* Pages 99-107
    Introduction

    Aging is a process in which physiological and psychological changes, especially cognitive changes, are observed. The aim of the present study was to determine the effectiveness of neuro-feedback on the alpha frequency band and beta frequency band at points (F3, F4) in the elderly with mild cognitive impairment.

    Methods

    For this purpose, in this semi-experimental research, 30 people as an available sample from the statistical population of elderly people with mild cognitive impairment in 1400 of Tabriz city were included in the research and were placed in two control and experimental groups, the treatment plan for the experimental group included There were 15 sessions of 20 minutes of neuro-feedback and then the collected data of the experimental group and the control group from F3 and F4 areas and alpha and beta values were analyzed using multivariate covariance analysis (MANCOVA).

    Results

    The research findings showed that neuro-feedback has a positive effect on alpha and beta frequency bands with symptoms of mild cognitive impairment (p<0.005). Considering the square of eta, it can be said that 50% of the changes caused by neuro-feedback in the alpha band were 40% of the changes caused by neuro-feedback in the beta band.

    Conclusion

    The results of the present study showed that neuro-feedback leads to changes in alpha and beta brain waves in the elderly. Neuro-feedback can be used as a new treatment method to help brain wave changes in the elderly with mild cognitive impairment.

    Keywords: Neurofeedback, Mild cognitive impairment (MCI), Alpha frequency band, Beta frequency band, Elderly
  • Farzad Asefifard, Hasan Shams Esfandabad*, Fatemeh Shaterian Mohammadi Pages 108-116
    Introduction

    it is necessary to pay attention to various factors affecting marital frustration in the counseling and treatment of couples with this disorder; therefore, the present study was conducted with the aim of explaining the role of sexual diversity and thrill seeking in marital frustration.

    Methods

    The present study was a correlational descriptive study. The statistical population of the research included all married men in Tehran in 2020-2021, and 300 eligible people were selected as the research sample using available sampling method. Then they responded electronically to Aref Nazari et al.'s sexual diversity questionnaire, Arendt's excitement seeking and Niehuis and Bartel's marital frustration. Data analysis was done with Pearson correlation test and multiple regression using SPSS version 22.

    Result

    The results showed that there was a direct and significant relationship between sexual diversity (r=0.616) and sensation seeking (r=0.505) with marital frustration (p<0.01) and sexual diversity and sensation seeking, 4.4 Marital frustration explains 39% of the variance.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it can be concluded that with the increase in sexual diversity and thrill seeking in married men, the level of marital frustration increases.

    Keywords: Sexual Diversity, Sensation seeking, Marital Frustration